bazarnews

کد خبر: ۱۱۰۷۴۸
تاریخ انتشار: ۱۲ تير ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۹
یادداشت|
مدیرمسئول بازارنیوز طی یادداشتی تحلیلی، قیمت‌گذاری و فروش برخی کالا‌های پایه‌ای براساس نرخ آزاد دلار را به عنوان مانعی مهم برای توسعه زیرساخت‌های اقتصادی کشور بیان کرد.

فروش دلاری تولیدات داخلی مانعی برای توسعه کشور

گروه اقتصاد کلان بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ «رضا غلامی» مدیر مسئول بازارنیوز طی یادداشتی، پیرامون تبعات منفی افزایش نرخ ارز و محاسبه کالا‌های پایه‌ای بر اساس نرخ آزاد نوشت: در طول سال‌های اخیر ساختار اقتصادی کشور به گونه‌ای رقم خورده که هنگامی که نرخ ارز با جهش مواجه می‌شود، قیمت کالا‌های صادرات محور هم به دنبال آن در بازار داخلی افزایش می‌یابد.


فولاد، مس، آلومینیوم، محصولات پتروشیمی و یا حتی برخی از اقلام مواد غذایی مثل رب گوجه فرنگی از جمله محصولاتی هستند که در طول چند سال گذشته مشمول این موضوع قرار گرفته‌اند.


در طول چند سال گذشته، تعدادی از تولیدکنندگان محصولات پایه‌ای مانند کارخانجات فولاد قیمت کالا‌های عرضه شده خود در بازار داخلی را به جای قیمت‌گذاری براساس نرخ ۲۸ هزار تومان، آن را با دلار ۵۰ هزار تومانی محاسبه می‌کنند، اقدامی که درنهایت باعث می‌شود قیمت آن‌ها در بازار با هر گونه نوسانی افزایش و یا کاهش پیدا کند.


ایجاد چنین وضعیتی صرفاً منجر به جهش هزینه‌های تولید کارخانجات و مراکز ارائه دهنده برخی خدمات زیرساختی می‌شود. به عنوان مثال، اکنون همه کابل‌های انتقال دهنده برق، لوله‌‌های انتقال گاز، آب و یا مواد اولیه ساخت خودرو همگی از جنس فلز و یا پلی اتیلن (نوعی محصول پتروشیمی) هستند؛ لذا، زمانی که قیمت این قبیل کالا‌ها بر اساس نرخ آزاد محاسبه می‌شود، هزینه تولید آن‌ها افزایش و به تبع آن قیمت تمام شده کالا و خدمات هم برای مصرف‌کنندگان بالا می‌رود.


در چنین شرایطی شرکت‌های تولیدکننده و یا ارائه دهنده این نوع کالا و خدمات ناگزیرند، برای جبران افزایش هزینه‌های خود از دولت بودجه گرفته و یا به جای آن قیمت تمام شده محصولات و خدمات خود را برای مصرف‌کننده نهایی افزایش دهند.


با محاسبه قیمت مواد اولیه تولید و خدمات، این مصرف‌کنندگان نهایی هستند که متحمل ضرر می‌شوند. علاوه بر این، با افزایش قیمت مواد اولیه، سرعت پیش‌برد برخی پروژه‌های زیرساختی مانند ساخت نیروگاه و یا انقال آب کمرنگ شده و دیگر دولت این توانایی را نخواهد داشت که اقدامات متعدد و گسترد‌ه‌ای را برای ارائه بیشتر این نوع خدمات و یا ساخت این قبیل طرح‌ها انجام دهد.

 

با توجه به نکات مذکور،افزایش نرخ ارز و محاسبه برخی مصحولات پایه‌ای بر اساس نرخ آزاد صرفاً باعث تحمیل زیان به مصرف‌کنندگان و توقف پروژه‌های توسعه‌ای در کشور می‌شود؛ لذا با توجه به این موضوع، فروش دلاری برخی تولیدات داخلی را می‌توان به عنوان مانعی برای توسعه کشور توصیف کرد.


پایان پیام//

نام نویسنده:
خبرهای مرتبط
نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: