bazarnews

کد خبر: ۱۱۱۴۶۴
تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۴۰۲ - ۱۴:۲۴
بازارنیوز بررسی می‌کند؛
بازارنیوز طبق روال هر هفته، در گزارشی به بررسی وضعیت بازار‌های مالی در هفته گذشته پرداخته است.

تحولات بازارهای مالی: ساز مخالف بورس و سایر بازارها

گروه بانک و بورس بازارنیوز- محمدرضا زارع (کارشناس اقتصادی)؛ بررسی تحولات بازار‌های مالی به دلیل نقش و اهمیت آن در تصمیم‌گیری فعالان اقتصادی (خرد و کلان) و همچنین اثرگذاری بر سیاست‌های اتخاذی از سوی دولت همواره مورد توجه بوده است. بر همین اساس پایگاه خبری بازار نیوز، به صورت هفتگی و برای هفته سوم آبان ماه ۱۴۰۲ به رصد و تحلیل بازار‌های مالی در چهار بخش مختلف (ارز، بورس، طلا، رمز ارز) می‌‎پردازد.


الف) بازده بازار‌ها



بر اساس آنچه که در نمودار ۱ آمده است، بازار ارز و سکه در هفته منتهی به ۱۸ آبان ماه ۱۴۰۲ به ترتیب با بازده منفی ۱.۱ و ۲.۸۴ درصدی همراه بوده است که روند آن‌ها همسو با روند سالانه آن از ابتدای سال بوده است. بورس اوراق بهادار نیز با روند رو به صعود خود، در هفته گذشته بازده مثبت ۴.۳ درصدی را به ثبت رساند که خلاف روند آن از ابتدای سال بوده است.


ارز دیجیتال تتر (ریالی) عملکرد منفی ۱ درصدی را به ثبت رساند که روندی همسو با دلار نقدی تهران و روند آن از ابتدای سال بوده است. برآیند تفاوت در تغییرات دلار نقدی و تتر ریالی منجر به افزایش شکاف قیمت بین دلار نقدی تهران و تتر (ریالی) شده است.

تحولات بازارهای مالی: ساز مخالف بورس و سایر بازارها


ب) عملکرد بازار‌ها


بعد از مرور کلی رفتار بازار‌های مالی چهارگانه در هفته گذشته، در ادامه و در بخش­های جداگانه رفتار هر یک از ابزار‌های مالی را بررسی می­نماییم.


بازار ارز (دلار)


هر دلار آمریکا در تاریخ ۱۸ آبان ماه به ارزش ۵۱ هزار و ۴۰۰ تومان در بازار غیر رسمی مبادله شد که نسبت به هفته گذشته بازده منفی ۱.۱۵ درصدی را به ثبت رسانده است که نشان از نوسان‌های منفی و ضعیف در هفته گذشته دارد. با این حال تداوم حضور آن در کانال قیمتی ۵۱ هزار تومان، نگرانی‌­هایی در خصوص آینده بازار ارز تا پایان سال دارد. تحولات بازار ارز همچنان تحت تأثیر تحولات سیاسی و میدانی ناشی عملیات طوفان الاقصی است.


به این صورت که هر چه قدر دامنه و سطح درگیری­ها بیشتر شود، نگرانی‌­هایی برای ایجاد نوسان و تلاطم در بازار ارز در ایران افزایش می­یابد. با این حال برخی اقدامات و رویداد‌های دیگر نیز در عملکرد بازار ارز نقش داشته است که از جمله این موارد می‌توان به گمانه­‌زنی‌­ها در منبع تأمین ارز واردات خودروی کارکرده می‌توان اشاره نمود.


در کنار مسائل سیاسی و میدانی، برخی رویداد‌های سیاستی مانند کنترل حجم و رشد نقدینگی، سفر معاون ارزی بانک مرکزی به دوحه و پکن در نوسان بازار ارز در هفته گذشته نقش داشته است. نمودار‌های ۲ و ۳ وضعیت تغییرات قیمت هفتگی دلار نقدی و همچنین روند قیمتی آن در هفته گذشته را به تصویر کشیده است.

تحولات بازارهای مالی: ساز مخالف بورس و سایر بازارها


بازار طلا (سکه تمام امامی طرح جدید)


بازار طلا (سکه تمام امامی طرح جدید) در هفته منتهی به ۱۸ آبان ماه ۱۴۰۲ بازدهی منفی ۲.۸۴ درصدی به ثبت رسانده و به کانال ۲۹ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان نزول کرد که نشان از تضعیف وضعیت قیمت این دارایی نسبت به هفته گذشته با بازده منفی ۲.۸۴ درصد بود. البته نسبت به قیمت ۳۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ به عنوان قله قیمتی سکه در سال جاری فاصله ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی دارد.


به این معنی که خریداران سکه در آن بازه زمانی در صورت نگهداری دارایی خود با ضرر مواجه شده اند. بازار طلا و به طور مشخص سکه تمام تحت تأثیر تحولات بازار ارز و قیمت جهانی اونس است که آن نیز متأثر از تحولات سیاست پولی آمریکا و در هفته‌های اخیر تحت تأثیر تحولات منطقه و انجام عملیات طوفان الاقصی است.


روند کاهشی سکه تمام در این هفته همسو با عملکرد منفی اونس جهانی (۲ درصد) و همچنین عملکرد منفی دلار (۱.۱ درصد) بوده است. کاهش قیمت سکه و همچنین نرخ دلار نقدی تهران، منجر به کاهش حباب سکه به میزان ۷۰ هزار تومان شد.


با این حال حباب کنونی هر قطعه سکه طرح جدید ۵ میلیون و ۵۸۰ هزار تومان شده است که این موضوع به معنای کاهش سطح انتظارات تورمی فعالان بازار سکه و طلا در کوتاه مدت است. نمودار‌های ۴ و ۵ وضعیت تغییرات قیمت هفتگی سکه تمام طرح جدید و همچنین روند قیمتی آن در هفته گذشته را به تصویر کشیده است.

تحولات بازارهای مالی: ساز مخالف بورس و سایر بازارها


بازار سرمایه (بورس اوراق بهادار تهران)


شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با عملکرد مثبت همراه بود. به گونه‌­ای که در هفته منتهی به ۱۸ آبان ماه ۱۴۰۲، بازده مثبت ۴.۳۴ درصدی را به ثبت رسانده است و به عدد ۲ میلیون و ۵۶ هزار واحد رسیده است نمودار ۶ نشان از عملکرد بهتر شاخص بورس نسبت به هفته گذشته (منفی ۱.۵۷ درصد) است که البته بخشی از آن احتمالا به خاطر اعلام حمایت صندوق تثبیت از بازار سرمایه است.


روند کاهشی در شاخص بورس اوراق بهادار تهران از تاریخ ۱۴ اردیبهشت ماه در پی اختلافات بین دولت و مجلس در خصوص نرخ خوراک پتروشیمی، اعمال نرخ تسعیر تبدیل دارایی‌های شرکت­های پتروشیمی و قیمت خودرو‌های مونتاژی کلید خورد و البته روند نوسانی نرخ ارز و کاهش انتظارات تورمی در نتیجه بهبود متغیر‌های کلان اقتصادی همچنان ادامه دارد که این موضوع ضمن ایجاد موج نارضایتی عمومی در میان سهامداران، نگرانی‌­هایی در خصوص خروج سرمایه از بازار سرمایه و ورود به سایر بازار‌ها با تبعات اقتصادی نگران کننده دارد. نمودار‌های ۶ و ۷ وضعیت تغییرات شاخص کل بورس اوراق بهادار و همچنین روند آن در هفته گذشته را به تصویر کشیده است.

تحولات بازارهای مالی: ساز مخالف بورس و سایر بازارها


رمز ارز (تتر ریالی)


متقاضیان رمز ارز در ایران، از تتر (ریالی) به عنوان ابزار سرمایه­گذاری و یا ابزار پرداخت ناقص استفاده می­کنند؛ بنابراین با توجه به ویژگی­های آن، به عنوان جایگزین ارز‌های جهان روا (دلار، یورو و ...) مورد استفاده قرار می­گیرد. در هفته منتهی به ۱۸ آبان ۱۴۰۲، تتر (ریالی) میزان شکاف خود را با دلار بیشتر کرد و با بازدهی منفی ۱ درصد به مبلغ ۵۱ هزار و ۶۵۰ تومان رسید.


با وجود اختلاف قیمت ریالی تتر و نرخ ارز بازار غیر رسمی، روند این دو همسو بوده و با کاهش همراه شده است. با این حال همچنان ریسک سرمایه‌­گذاری در بازار رمز ارز با وجود رویکرد سکوت و انتظار بانک مرکزی بالاست. در هفته­ گذشته فعالان این بازار در پی ایجاد هیجانات کاذب به منظور ایجاد جذابیت برای این بازار بودند که در این زمینه موفق نبودند.

تحولات بازارهای مالی: ساز مخالف بورس و سایر بازارها


ج) چشم‌­انداز آتی بازار‌ها


در هفته­ گذشته به مانند هفته‌های اخیر، بازار‌های مالی بیشتر تحت تأثیر تحولات منطقه و ادامه تنش و جنگ اسرائیل علیه غزه بود. با این حال برخی رویداد‌ها و ابهامات سیاست­گذاری وجود دارد که انتظار می‌­رود در هفته‌­های آتی بازار‌ها را تحت تأثیر قرار دهد. از جمله مهم­ترین این تحولات و اقدامات می­توان به: ۱) ابهام و گمانه­‌زنی در خصوص تحولات منطقه­‌ای (اسرائیل، فلسطین، حزب الله و ...)؛ ۲) ابهام و گمانه زنی در خصوص قیمت کاهشی نفت؛ ۳) ابهام و گمانه زنی در مورد توافق ۲۵ ساله ایران و چین اشاره نمود.


پایان پیام//

نام نویسنده:
برچسب ها: ارز ، رمز ارز ، طلا ، سکه ، بورس
خبرهای مرتبط
نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: