bazarnews

کد خبر: ۱۰۹۵۱۲
تاریخ انتشار: ۰۱ آذر ۱۴۰۱ - ۱۵:۱۰
بازارنیوز گزارش می‌دهد؛
سامانه املاک و اسکان از اواخر سال ۹۸ آغاز به کار کرد، اما همچنان با گذشت ۳ سال، سرنوشت این بستر مهم در حوزه مسکن در بلاتکلیفی قرار دارد.

املاک و اسکان؛ ماموریت ناتمام وزیران راه/ سرنوشت خانه‌های خالی چگونه رقم می‌خورد؟

گروه راه و مسکن بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ تکمیل سامانه املاک و اسکان و شناسایی خانه‌های خالی، ماموریت نیمه تمامیست که از سوی «محمد اسلامی» وزیر راه و شهرسازی دولت روحانی، برای «رستم قاسمی» متصدی مستعفی این وزارتخانه به ارث مانده بود، اما اکنون با کناره‌گیری او، انجام این وظیفه بر دوش کسی دیگر قرار گرفت.


بهمن سال ۹۸ بود که «محمود محمود زاده» معاون وقت مسکن وزارت راه از سامانه املاک و اسکان، با هدف شناسایی خانه‌های خالی و اخذ مالیات در بخش مسکن رونمایی کرد، اما با گذشت نزدیک به سه سال از زمان رونمایی این بستر، نه تنها شناسایی خانه‌های خالی به سر انجام نرسیده بلکه مبلغ دریافتی از واحد‌های مسکونی بسیار اندک بوده است.


بر اساس آخرین بررسی انجام شده، میزان مالیات اخذ شده از خانه‌های خالی در ۷ ماهه سال جاری، رقمی بالغ بر ۱.۵ میلیارد تومان بوده، رقمی که کارشناسان حوزه اقتصاد مسکن آن را ناچیز و یا حتی «هیچ» توصیف کرده بودند.


تاکید رئیس جمهور بر تکمیل سامانه املاک و اسکان


اواسط آبان و همزمان با تشدید انتقاد‌ات از عملکرد وزیر راه، رستم قاسمی با حضور در جمع خبرنگاران، از تاکید ویژه رئیس جمهور بر تکمیل سریع سامانه املاک و اسکان خبر داد.


وزیر مستعفی راه همچنین با رد ادعای سازمان امور مالیاتی مبنی بر غلط بودن نیمی از داده‌های سامانه املاک و اسکان خاطرنشان کرد: در حال حاضر وزارت راه و شهرسازی، ۵۶۰ هزار دستگاه واحد مسکونی را خالی از سکنه اعلام کرده که از این تعداد ۶۰ هزار نفر اعتراض کردند؛ لذا سازمان امور مالیالتی موظف است نسبت به ۵۰۰ هزار واحد باقی مانده قبض مالیاتی صادر کند.


دعوا بر سر آمار!


رستم قاسمی معتقد بود که تمام رکورد‌های ارسالی مرتبط با خانه‌های خالی، جز تعدادی اندک، صحیح است و بر همین اساس سازمان امور مالیاتی می‌تواند با استفاده از این آمار، اقدام به اخذ مالیات از صاحبان خانه‌های خالی کند.


در مقابل این ادعا، نظر رئیس سازمان امور مالیاتی درباره آمار خانه‌های خالی بسیار متفاوت‌تر بود. «داود منظور» معاون وزیر اقتصاد می‌گوید که اطلاعات نزدیک به ۲۵۰ هزار مورد خانه‌های خالی دچار اشکال بوده و بر همین اساس این سازمان نمی‌تواند با تکیه بر داده‌های غلط وزارت راه اقدام به مالیات ستانی از شهروندان کند.


با مروری بر فرار و نشیب سه ساله سامانه املاک و اسکان و شناسایی خانه‌های خالی، می‌توان در این باره حق را به رئیس سازمان امور مالیاتی داد چرا که در اوایل مرداد سال ۱۴۰۱، این سازمان با استناد به داده‌های وزارت راه، پیامک خانه‌های خالی را برای افرادی ارسال کرده بود که سال‌های گذشته واحد‌های مسکونی خود را فروخته و یا حتی در آن مستقر بودند.


چندی پیش «مهدی موحدی بکنظر» رئیس مرکز پژوهش و برنامه‌ریزی سازمان مالیاتی در گفتگو با بازارنیوز، ضمن انتقاد از داده‌های غلط سامانه املاک و اسکان اظهار کرد: اطلاعات وزارت راه و شهرسازی از خانه‌های خالی کامل نیست؛ اگر هم به طور کامل ثبت شده باشد، دچار نقص‌های فراوانی است؛ لذا نمی‌توان به طور کامل، نسبت به صحت این اطلاعات، اطمینان حاصل کرد.


رئیس مرکز پژوهش و برنامه‌ریزی سازمان مالیاتی افزود: این سازمان در انتهای زنجیره مالیات‌ستانی از خانه‌های خالی قرار دارد؛ لذا زمانی می‌‎توان اقدام به اخذ مالیات کرد که اطلاعات صحیحی درباره سکونت و یا عدم سکونت یک واحد مسکونی از سوی وزارت راه برای سازمان امور مالیاتی ارسال شده باشد.


گلایه کمسیون عمران از وزارت راه


گلایه‌ها از عملکرد قاسمی فقط به انتقادات مسئولان سازمان امور مالیاتی و کارشناسان حوزه مسکن خلاصه نمی‌شود، بلکه دامنه این انتقادات به ساختمان سه گوش بهارستان نیز رسیده است.


«مهدی طغیانی» سخنگوی کمیسیون اقتصادی، «آرا شاوردیان» دبیر و «اقبال شاکری» عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی از جمله نمایندگانی هستند که نسبت به عملکرد ضعیف وزیر سابق راه در خصوص تکمیل سامانه املاک و اسکان گلایه‌مند بودند.


اخیراً طغیانی با گلایه از بی‌توجهی به سامانه املاک و اسکان گفته بود: وزارت راه و شهرسازی در عمل سامانه مذکور را  اجرایی نکرده است.


شاوردیان دبیر کمیسیون عمران نیز با انتقاد از کوتاهی وزارت راه از تکمیل سامانه املاک و اسکان گفت: در حال حاضر به دلیل ناهماهنگی‌های متعدد میان معاونت‌های این وزارتخانه، تکمیل اطلاعات خانه‌های خالی در این بستر، همچنان ناقص و نامشخص مانده است.


بذرپاش؛ گزینه محتمل تصدی ساختمان دادمان


 «سید محمد حسینی» معاون پارلمانی رئیس جمهور، از پیشنهاد «مهراد بذرپاش» به عنوان گزینه جدید دولت برای وزارت راه و شهرسازی خبر داده بود. حال پس از یک سال و نیم بی توجهی به شعارهای دولت در حوزه مسکن از جمله  تکمیل سامانه املاک و اسکان، امروز رئیس جمهور با استعفای قاسمی موافقت کرد. کناره‌گیری‌ای که باعث شد، تکمیل سامانه املاک و اسکان  به دوش جانشین احتمالی او بیفتد.

 

تحقق وعده ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی، تکمیل سامانه املاک و اسکان تا پایان 1401، کنترل بازار آشفته مسکن و اتمام خطوط‌ ریلی مهمی مثل چابهار- زاهدان و رشت- آستارا از جمله ماموریت‌های مهمی است که در دستور کار وزیر جدید خواهد بود. حال باید دید که آیا بذرپاش یا هر گزینه دیگر، می‌تواند ماموریت نیمه تمام دو  وزیر راه قبلی در  تکمیل اطلاعات املاک و اسکان را به سرانجام برساند یا خیر؟

 

پایان پیام//

خبرهای مرتبط
نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: