bazarnews

کد خبر: ۹۲۳۷۲
تاریخ انتشار: ۲۸ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۴:۲۴
یادداشت/
بازارنیوز به بررسی عملکرد ایران در مقایسه با کشور‌های خاورمیانه و آسیای میانه در تولید ناخالص داخلی سرانه بر اساس برابری قدرت خرید در مواجهه به همه گیری کرونا پرداخته است.

گروه بین الملل بازارنیوز- یحیی لطفی‌نیا: مهم‌­ترین تهدید اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۰ مربوط به همه گیری ویروس کرونا بود که اثر متفاوتی به دلیل شرایط اقتصادی و اجتماعی بر کشور‌ها داشت.  یکی از مهم­ترین سیاستهای در پیش گرفته شده برای جلوگیری از شیوع بیشتر و اثرپذیری کمتر افراد جامعه از این ویروس اعمال قرنطینه سراسری بود، برخلاف بحران­ های قبلی (مانند بحران مالی جهانی ۲۰۰۸) هر دو بخش عرضه و تقاضای اقتصاد کلان تحت تأثیر قرار گرفت. این تأثیرپذیری نیز به دلیل اثرگذاری ویروس بر نیروی کار بود.
 
نمودار این هفته بازار نیوز به وضعیت سرانه تولید ناخالص داخلی بر اساس برابری قدرت خرید و رشد آن در کشور‌های خاورمیانه و آسیای میانه در سال ۲۰۲۰ اختصاص یافته است. بر اساس جدیدترین پیش بینی صندوق بین المللی پول برای آوریل ۲۰۲۱، قطر با درآمد سرانه ۹۳.۵ هزار دلار در میان کشور‌های خاورمیانه و آسیای میانه بیشترین سرانه تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده است.بعد از آن به ترتیب کشور‌های امارات (۵۸.۷ هزار دلار)، بحرین (۴۸.۸ هزار دلار)، عربستان (۴۶.۸ هزار دلار)، کویت (۴۱.۶ هزار دلار) و ... قرار گرفته­ اند.
در مقابل کشور‌های افغانستان (۲.۴ هزار دلار)، تاجیکستان (۳.۷ هزار دلار) و یمن (۱.۹ هزار دلار) کشور‌هایی با پایین­ ترین سرانه تولید ناخالص داخلی براساس برابری قدرت خرید در منطقه هستند. میزان سرانه تولید ناخالص داخلی بر اساس برابری قدرت خرید در ایران ۱۳ هزار دلار برآورد شده است که در میان کشور‌های با سطح متوسط این منطقه قرار گرفته است. این در حالی است که بر اساس افق سال ۱۴۰۴ ایران باید کشور پیشتاز منطقه از لحاظ متغیر‌های کلان اقتصادی باشد.
 
با توجه به شیوع ویروس کرونا در اواخر سال ۲۰۱۹ و تداوم آن در سال ۲۰۲۰ میزان تغییرات سرانه تولید ناخالص داخلی بر اساس برابری قدرت خرید در سال ۲۰۲۰ توسط نمودار آبی رنگ نشان داده شده است.
به جزء پنج کشور تاجیکستان (۳.۷۲ درصد)، مصر (۲.۷۷ درصد)، ایران (۱.۶۷ درصد) [۱]، ازبکستان (۰.۹۱ درصد) و ترکمنستان (۰.۵ درصد) بقیه کشور‌های منطقه با کاهش در سرانه تولید ناخالص داخلی مواجه شده ­اند. در واقع اکثر کشور‌های منطقه به جزء کشور‌های مذکور در مواجه به همه گیری ویروس کرونا تحت تأثیر منفی قرار گرفته ­اند که این تأثیر برای لیبی (۵۹.۶- درصد)، لبنان (۲۳.۷۵- درصد)، عراق (۱۲.۰۹- درصد) و غزه (۱۲.۰۸- منفی) نسبت به سایر کشور‌ها بیشتر بوده است.
 
مقایسه عملکرد ایران با سایر کشورهای خاورمیانه در مواجهه با کرونا+نمودار
 
 
صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است که با توجه به اقدامات انجام شده در خصوص واکسیانسیون سراسری و حمایت­های داخلی و بین ­المللی انتظار می­ رود روند کاهشی سرانه تولید ناخالص داخلی بر اساس برابری قدرت خرید برای سال ۲۰۲۱ تداوم نداشته و در ادامه شاهد بهبود وضعیت اقتصادی منطقه خواهیم بود.
 
[۱]با توجه به اثرگذاری تحریم­ های یکجانبه آمریکا در سال­های گذشته بر اقتصاد ایران، و تخلیه آثار این تحریم ­ها در سال ۲۰۲۰ وضعیت تولید ملی نسبت به سال ۲۰۱۹ بهبود یافته است. در واقع به دلیل کاهش­های شدید تولید ناخالص داخلی در سال­های گذشته و تلاش برای جلوگیری از کاهش بیشتر آن، زمینه بهبود تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۰ نسبت به سال ۲۰۱۹ را فراهم نمود.
 
پایان پیام//
نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: