bazarnews

کد خبر: ۹۹۱۱۴
تاریخ انتشار: ۰۸ آذر ۱۴۰۰ - ۱۲:۰۶
در گفتگو با بازارنیوز مطرح شد؛
یک عضو اتاق بازرگانی ضمن تاکید بر ضرورت متعادل‌سازی نرخ ارز برای آسیب‌ندیدن تولیدکنندگان و قدرت خرید مردم، سیاست‌های تشویقی دولت برای صادرکنندگان را خواستار شد.

گروه اقتصاد کلان بازارنیوز- بهزاد قبادی؛ محمدرضا حسینا، عضو اتاق بازرگانی در گفتگو با بازارنیوز پیرامون پشیبینی وضعیت ارز در کشور، ما بر اساس آماری که داریم دولت بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلیون دلار صادرات می‌کند که در سال حدود ۸ میلیارد دلار است. سال آینده اگر تمام تحریم‌ها برداشته شود و ما روزانه ۲ میلیون بشکه نفت هم بفروشیم، ما در سال ۴۰ میلیارد دلار در خوش‌بینانه‌ترین حالت بیشتر نمی‌توانیم بروشیم، یعنی با درآمد نفتی دولت احمدی نژاد که ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیارد دلار بود فاصله زیادی داریم. از طرفی قیمت کالا در دنیا به دلیل شیوع کرونا و بالا رفتن نرخ سوخت، افزایش داشته است. حدود ۵۰ درصد قیمت قیمت گندم بالا رفته است.

وی افزود: از طرفی افزایش کرایه حمل‌ها هم اینقدر سابقه نداشته است. هزینه یک کانتینر که از چین به ایران می‌آید، سال گذشته ۲ هزار دلار بوده و در کمتر از یک سال به ۸ هزار دلار رسیده است. یعنی نه تنها در آمد‌های ارزی ما افزایش پیدا نکرده، بلکه مخارج ما بالا رفته است. کشور ما واردکننده نزدیک به ۴ تا ۵ میلیادر دلار نهاده‌های دامی و کالا‌های اساسی است. این هزینه‌ها قطعا بالاتر رفته است.

حسینا ادامه داد: اکنون یکی از دلایلی که برنج کمتر وارد می‌شود رشد قیمت جهانی آن است؛ بنابراین ما در سال آینده با رشد نرخ ارز مواجهیم. به نظر می‌رسد اگر تمام تحریم‌ها هم برداشته شود، نرخ ارز نباید زیر ۲۴ هزار تومان شود. اگر ارز پایین‌تر از این رقم بیاید، صنایع ما دچار آسیب خواهند شد. اگر ارز ارزان شود، تولید کالایی که در ایران تولید می‌شود، توجیه پیدا نمی‌کند. چون می‌توانید آن کالا را با نرخ پایین‌تر از چین وارد کنید. اگرچه مواد اولیه ارزان می‌شود، ولی دستمزد‌ها که پایین نمی‌آید.

این عضو اتاق بازرگانی در خصوص ارزپاشی دولت و تاثیر آن بر تولید کشور، اظهار کرد: فرض کنید دلار از فردا ۱۵ هزار تومان شود؛ اطمینان داشته باشید اگر ارز به این قیمت برسد، در واردات باز می‌شود. اشکالی ندارد؛ ارز را ارزان کنید، ولی جلوی واردات را بگیرید. با این حال کشور ما چندین هزار کیلومتر مرز دارد و از یک راهی این کالا وارد می‌شود. هر زمان که کالایی در خارج از کشور ارزان‌تر از داخل است، به صورتا قاچاق وارد می‌شود و بالعکس؛ هر زمان در داخل ارزان‌تر از خارج باشد، قاچاق معکوس رخ می‌دهد.

حسینا درباره نفع تولیدکننده بر بالا رفتن قیمت ارز تاکید کرد: ما به عنوان تولید کننده در افزایش نرخ ارز نفع داریم. در کارخانه ما صدهانفر مشغول فعالیتند. اگر ارز ارزان شود، من نمی‌توانم رقابت کنم و مجبورم همه این‌ها را اخراج کنم و به واردات رو بیاورم. این کار، معضل بیکاری ایجاد می‌کند. در برخی کشور‌های دنیا ارزش پول را برای رقابت تولید داخل با کالای خارجی و تشویق به صادرات، کاهش می‌دهند. اکنون ترکیه را می‌بینیم که ارزش پول خود را کاهش می‌دهد، ولی در حال حاضر حدود ۲۰۰ میلیارد دلار سالانه صادرات دارد و این تشویقی برای صادرکننده است.

وی افزود: اکنون برخی صنایع مانند سیمان، فولاد و پتروشیمی‌ها نه تنها مشکل ندارند، بلکه کار و بارشان سکه است. این‌ها اکنون خوراک ارزان می‌گیرند و تولید خوبی دارند. البته یک سال و نیم است که مشکل گاز داریم و این‌ها به مشکل برخوردند. بهره‌برداری از برخی معادن ما به گونه‌ای است که از نظر درآمدی فوق‌العاده‌اند.

این عضو اتاق بازرگانی در پاسخ به این سوال که آیا تولیدکنندگان از وجود تحریم‌ها راضی هستند، تصریح کرد: ما در شرایطی راحتی نیستیم که از تحریم‌ها حمایت کنیم. اکنون ما در تامین قطعات و مواد اولیه خارجی دچار مشکلیم. من فکر نمی‌کنم هیچ تولیدکننده‌ای در کشور وجود داشته باشد که بخواهد تحریم‌ها باقی بماند.  با این حال نرخ ارز هم باید طوری تنظیم شود که نه تولیدکننده دچار خسران شود و نه سفره مردم کوچک‌تر شود. با این نرخ ارز، یخچال سامسونگ به صورت قاچاق وارد مناطق آزاد می‌شود که قیمت آن با یخچال برند ایرانی اسنوا برابر است. اگر تحریم‌ها برداشته شود و نرخ ارز پایین بیاید، مردم لوازم خانگی داخلی نمی‌خرند.

وی در خصوص تاثیر سیاست‌های تشویقی دولت بر میزان تولید در کشور عنوان کرد: چین بین ۹ تا ۱۹ درصد جایزه صادراتی به صادرکنندگان می‌دهد. ما این طرح را در زمان دولت احمدی‌نژاد داشتیم که ۵ درصد جایزه برای صادرکنندگان در نظر گرفته بودند که هنوز این جایزه را یک عده نگرفتند. وعده‌های پوچ و بیهوده دردی از تولیدکننده دوا نمی‌کند. این طرح‌های تشویقی صادراتی، مانند کاهش مالیات بر تولید، می‌تواند کمک کننده به بهبود وضعیت تولید در کشور شود.

حسینا افزود: حدود ۶۱ درصد از مالیاتی که از بخش خصوصی اخذ می‌شود، مربوط به تولیدی‌هاست. شرکت‌های تولیدکننده شفافند و بیشتر زیر ذره‌بین قرار دارند، ولی اقتصاد پنهانی که زیرزمینی هستند و دلالی می‌کنند، هیچ مالیاتی پرداخت نمی‌کنند و بعضا با حساب‌ها و کارت‌های اجاره‌ای هم فعالیت دارند؛ لذا جور مالیاتی که این‌ها باید پرداخت کنند را تولیدکننده باید بکشد.

پایان پیام//

نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: