bazarnews

کد خبر: ۱۰۶۷۷
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۵ - ۱۲:۲۶
بررسی پیامدهای حذف صفر از واحد پول ملی
کارشناسان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی با ارائه نظرات موافق و مخالف برای تبدیل ریال به تومان ملزومات و پیامدهای حذف صفر از واحد پول ملی را بررسی کردند.
بازار نیوز - کریمی عضو کمیسیون اقتصاد مجلس؛ الله داد وعبدالملکی دوکارشناس مسائل اقتصادی در استودیوو مصباحی مقدم کارشناس مسائل اقتصادی در تماس تلفنی  به عنوان موافق و مخالف درباره حذف صفر از واحد پول ملی به بحث و تبادل نظر پرداختند که عبدالملکی و الله داد مخالف تبدیل ریال به تومان و حذف صفر از واحد پول ملی و کریمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس و مصباحی مقدم تلویحا با مصوبه دولت موافق ولی  معتقد بودند باید بستر و شرایط لازم برای اجرای این مصوبه درکشور فرآهم شود.

کریمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: حذف صفر از پول ملی آن هم با توجه به شرایط کنونی کار درستی نیست، دولت با این اقدام تنها یک صفر را از پول ملی حذف کرده که با توجه به صحبت های کارشناسان مشروط به پیش بینی ملاحظاتی خاص است تا این طرح با موفقیت به اجرا در آید، بنده با این تصمصم موافق هستک اما حذف یک صفر را شایسته نمی دانم.

حذف یک صفر منطقی نیست/حذف صفر در زمان ثبات تورم باید صورت بگیرد

او افزود: حذف صفر در کشورهایی صورت گرفته که تورم مزمن و طولانی داشتند و اگر چه همین میزان تورم در کشور، حذف صفر را توجیه می کند اما در زمانی که اقتصاد از ثبات کامل بهره مند باشد و عملا تورمی در کار نباشد، در حال حاضر، کشور در تورم است، بنابراین اجرای این طرح در شرایط کنونی نمی تواند درست باشد.

او گفت: اینکه دولت چرا در این برهه زمانی، این تصمیم را گرفته مشخص نیست، واضح است که اگر این تصمیم در قالب منطق اقتصادی تحلیل کنیم معلوم می شود که حذف یک یا چند صفر در شرایط کنونی نمی تواند اثری بر متغییرهای اقتصاد داشته باشد، ممکن است آثار روانی مثبتی روی جامعه داشته باشد اما در کل اثری در اقتصاد نخواهد داشت.

او افزود: ما در گذشته از دوره قرن 7 هجری تا اوایل پهلوی اول، واحد پول کشورمان تومان بود، از سال 1308 واحد تومان به ریال تغییر کرد که ریشه آن از اسپانیا گرفته شده، مردم از همان زمان به واحد ریال توجهی نکردند و بین مردم مقبولیت نیافت و مردم به همان تومان پایبند ماندند. براساس صحبتهای رئیس بانک مرکزی، قرار نیست این پولها از بازار حذف شود بلکه آنها می مانند تا تکلیف صفرهای مابقی هم روشن شود.

او گفت: حذف صفر از پول ملی اثر واقعی بر متغیرهای اقتصادی ندارد و اثر تورمی هم روی بازار نخواهد داشت و حتی می تواند مزیتهایی هم به دنبال داشته باشد. دولت باید مشکلات کشور را در الویت بگذارد، نظام بانکداری و پولی ما مشکلات زیادی دارد و اصلاح این نظام، سالها پیش از سوی مجلس اعلام شده بود، شرایط کنونی اقتصاد کشور برای حذف صفر آماده نیست.


حذف یک صفر منطقی نیست/حذف صفر در زمان ثبات تورم باید صورت بگیرد

الله داد کارشناس مسائل اقتصادی و دیگر مهمان برنامه افزود: من با حذف صفر و تبدیل پول از ریال به تومن موافق نیستیم زیرا این حذف کمی شتاب زده به نظر می رسد، حذف صفر باید زمانی صورت بگیرد که تورم ثابت شده و زیرساختهای اقتصادی هم آماده باشند، در سال 91 قرار بود صفر پولها حذف شود که با تحقیق بانک مرکزی این طرح کنار گذاشته شد و در حال حاضر این طرح در دولت یازدهم مفتوح و تایید شده است، سوال این است که حذف یک صفر با توجه به هزینه هایی که دارد واقعا ارزش دارد یا خیر؟

او گفت: این کار هزینه زیادی را بر دولت تحمیل می کند، چاپ اسکناس کار ساده ای نیست و کل اسکناسهای ما در طول یک سال فرسوده نمی شوند که بخواهیم کل اسکناس ها را در طول یکسال عوض کنیم، از رده خارج کردن این اسکناسها پدیده ای زمان بر است و نیازمند مطالعات زیادی است زیرا در همه کشورها این امر محقق شده اما تعداد کمی از آنها به واقع موفق بوده اند، حذف یک صفر با توجه به هزینه هایی که دارد چندان به صرفه نیست و در کنار آن 2 نوع پول در دست مردم می ماند و استراسهای بالایی را متوجه جامعه می کند و آن این است که آیا پول واحد قدیمی اعتبار دارد یا خیر؟

او افزود: چرا بانک مرکزی با این طرح مخالف نکرد با اینکه می داند این طرح هزینه های بالایی را متوجه کشور می کند و باید در هیئت دولت این توجیه ها را ارائه می کرد، این اقدام هیچ چیزی بجز هزینه های نابه جا به کشور نمی دهد. احساس حقارت در پول نیست بلکه در درآمد سرانه کشور است، این مسئله باید حل شود، مشکل ما در بانک مرکزی زیاد است، در حال حاضر بانکهای کشور زیان ده شده اند و ما به جای حل مشکلات کشور به سراغ تبدیل واحد پول ملی رفته ایم.

حذف یک صفر منطقی نیست/حذف صفر در زمان ثبات تورم باید صورت بگیرد


عبدالملکی کارشناس مسائل اقتصادی و سومین مهمان برنامه گفت: حذف یک صفر منطقی نیست و نمی تواند جزو الویتهای کشور باشد، ابعاد منفی این کار به قدری زیاد است که نکات مثبت آن را از بین می برد، این کار منفعتی برای کشور نخواهد داشت و تنها کشور را برای چندسال درگیر چالشهایی می کند، لذا حذف صفر چه یک صفر و چه چند صفر کار درستی نیست.
او افزود: براساس مطالعاتی که انجام داده ام، این یک پیشنهاد کارشناسی شده نیست و تنها در جلسه هیئت دولت مطرح شده و تصویب شده است، در حقیقت این طرح تنها در حد یک رای گیری کوچک و آن هم در هیئت دولت صورت گرفته، براساس کارهای کارشناسی این امر نباید صورت می گرفت، اگر قرار است سیستم پولی تغییر نکند پس چه کاری است که این حذف صفر صورت بگیرد؟ اسکناس مسکوکات باید تغییر کند، ما حدود 8 میلیارد تومان اسکناس داریم، ما سه هزار میلیارد تومان باید هزینه کنیم تا پولهای کاغذی مان تغییر واحد دهد، سیستمهای مالی زمانی که تغییر می کند تمام اشخاص حقیقی و حقوقی درگیر آن می شوند، اسنادمالی، سیستمهای حسابداری و غیره همه دستخوش تغییر می شوند که خودش معادل 3 تا 4 هزار میلیارد تومان هزینه برمی دارد، عمده دستگاه های دولتی و خصوصی باید زمان زیادی را صرف آن کنند، این زمان بهتر است صرف کاهش تورم کشور شود، مسئله بیکاری 5 میلیون نفری که در کشور شاهدیم، این زمان اگر صرف کارآفرینی شود حداقل 2 میلیون نفر را به سر کار می برد، مسئله عمرانی کشو، با توجه به سرمای پیش رو صرف این هزینه و زمان می تواند مسئله انرژی کشور را رفع و رجو کند و بهره وری انرژی را حداقل تا 50 درصد بهبود بخشیم.

او گفت: کشوهایی که از واحدهای پولی خود صفر را حذف کرده اند، کشورهایی است که دارای چند هزار تورم و افزایش قیمت بوده اند، این اقدام دولت هیچ اثری روی تورم نخواهد داشت و ذهن مردم را درگیر می کند، اگر این طرح در مجلس تصویب شود دولت یازدهم آن را اجرایی نمی کند زیرا هزینه های بالایی دارد.

او افزود: دولت بهتر است این لایحه را به مجلس ندهد و وقت مجلس را تلف نکند، بهتر است این طرح را بعد از 5 سال و درست زمانی که زیرساختهای کشور آماده بود به مجلس ارائه دهد که برای 50 سال کاربرد داشته باشد.

مصباحی مقدم کارشناس مسائل اقتصادی مهمان تلفنی برنامه گفت: حدود 12 سال قبل خودم پیشنهاد حذف سه صفر را دادم و با ارائه راهکاری تورم پولی و آثار سو آن را بررسی و پاسخ دادم، این اقدام دولت را یک قدم به جلو می دانم زیرا واحد پولی در بین مردم تومان است و نه ریال و این واحد در مبادلات رسمی کاربرد دارد، پس چه بهتر که این امر محقق شود، اما حذف یک صفر کمکی به ما نمی کند، ما در حال حاضر چه چیزی را با 10 و یا 100 ریال می توان مبادله کرد.

او افزود: حذف صفر به معنای مفهوم بخشی به واحد پولی است و ما هم اکنون باید این کار را انجام دهیم زیرا ریال در حال حاضر بی معناست، ما سالانه نوسازی پول را داریم که هزینه هرساله کشور است، هم اکنون حجم بالایی از مبادلات تجاری به صورت الکترونیک است بنابراین هزینه ای هم برای کشور نخواهد داشت.

او گفت: در شرایطی که نرخ تورم تک رقمی شده فضا برای این حذف صفر از پول ملی آماده است، اگرچه حذف یک صفر کافی نیست، من از بانک مرکزی می خواهم در این زمینه توضیح دهد، اما تا آنجا که می دانیم هزینه این تغییر 3 هزار میلیارد تومان نیست، این امر اثر روانی مثبتی در جامعه دارد و آن مقایسه واحد پولی خودمان با سایر کشورهاست، مسافرین ما از واحد پولی ریال احساس حقارت می کنند. حال بانک مرکزی شرایط را بررسی کند اگر مطلوب بود نه فقط یک صفر بلکه صفرهای بیشتری را حذف کند، البته به شرط آنکه هزینه بر نباشد.
نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: