bazarnews

کد خبر: ۱۰۸۴۹۴
تاریخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۴۰۱ - ۰۹:۲۷
بازارنیوز گزارش می‌دهد؛
بررسی آخرین آمار‌های وزارت اقتصاد حاکی از آن است که ۶ ماهه ابتدایی امسال، ۱۸۴ هزار و ۱۸۵ درخواست مجوز به ثبت رسیده است که از این تعداد ۷۰ هزار ۶۱۱ مجوز به مرحله صدور رسیده و ۵۰ هزار ۲۰۵ مجوز دیگر صادر نگردیده است.

بررسی آخرین وضعیت مجوز مشاغل خانگی در نیمه نخست ۱۴۰۱+ جدول

گروه کار و تعاون بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ اواخر مهرماه سال ۱۴۰۰، طرح تسهیل صدور مجوز‌های کسب و کار به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید؛ این طرح در ۵ ماده و با اصلاح برخی مواد قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار، قانون فعالیت کانون کارشناسان رسمی دادگستری و قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری، به دنبال رفع موانع اداری زائد از سر راه متقاضیان کسب و کار و سهولت در صدور مجوز‌های مورد نیاز آن‌ها بوده تا از این راه، هم به بهبود اشتغال و توسعه کسب و کار‌ها کمک کند و هم زمینه رشد اقتصادی مولد را فراهم کند.


برخی نمایندگان پیگیر این طرح، هدف از تصویب آن را حذف رانت‌ها، امضا‌های طلایی را که به بهانه‌ها و توجیهات مختلف، سد راه متقاضیان کسب و کار می‌شود و صدور مجوز کسب و کار آن‌ها را در هزارتوی بروکراسی‌های اداری می‌اندازد، از سر راه بردارد و فرایند بررسی و صدور مجوز‌ها را الکترونیک و نظام‌مند کند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن، مجوز فرد متقاضی صادر شود.


پس از رفت و برگشت‌های مکرر این طرح میان مجلس و شورای نگهبان، سرانجام طرح تسهیل صدور مجوز‌های کسب و کار با اصلاحات انجام شده در مجلس، در تاریخ ۳۰ فروردین ۱۴۰۱ توسط شورای نگهبان تایید و سه روز بعد یعنی در روز دوم اردیبهشت همین سال قانون «تسهیل صدور مجوز‌های کسب و کار» را به دستگاه‌‎های دولتی ابلاغ کرد.


جایگاه جهانی ایران در حوزه «آغاز کسب و کار»


به اذعان بسیاری از کارشناسان حوزه اشتغال، کاغذ بازی‌های سازمان‌های دولتی در صدور مجوز آغاز به کار برخی کسب و کار‌ها و همچنین فرایند طولانی مدت ثبت این قبیل مجوز همواره از جمله عوامل موثریست که در نهایت باعث پشیمانی و انصراف کارآفرینان جوان در ایجاد کسب و کار‌های نو در فضای اقتصادی کشور شده است.


«جعفر قادری» عضو کمیسیون برنامه و بودجه و همچنین نایب رئیس کمیته ویژه جهش تولید مجلس شورای اسلامی پیرامون رتبه جهانی جمهوری اسلامی ایران در «شروع کسب و کار» می‌گوید: متاسفانه ایران در مرحله شروع کسب و کار از بین ۱۹۵ کشور دنیا در رتبه ۱۷۸ قرار دارد. همچنین در بخش «سهولت کسب و کار» نیز جایگاه کشورمان از بین ۱۹۵ کشور دنیا در رتبه ۱۲۷ قرار دارد بنابراین اجرای به موقع و دقیق قانون تسهیل مجوز‌های کسب و کار، ضمن بهبود این رتبه، می‌تواند فرصت جهش و رونق تولید و توسعه کسب و کار‌های اقتصادی را فراهم کند.


وضعیت صدور مجوز کسب و کار‌های خانگی در ۶ ماهه ابتدایی ۱۴۰۱


همزمان با شیوع گسترده ویروس کرونا، بسیاری از مشاغل و اصناف کشور دچار ضرر‌های مالی هنگفت و همچنین تعدیل نیروی گسترده شدند. در این بحبوحه بین بود که برخی زنان و مردان صاحبان فن و یا آشنا با مهارت‌های هنری و آشپزی در بستر فضای مجازی و با سرمایه‌های اندک آغاز به انجام فعالیت‌های اقتصادی کردند که در ابتدا امر درآمد اندکی را برای آن‌ها به همراه داشت، اما در نهایت با رونق این نوع کسب و کار‌ها درآمد این افراد نیز افزایش یافت.


متاسفانه علیرغم بازدهی مثبت این نوع کسب و کار‌ها در دروان کرونا، اخذ مجوز به این دست فعالیت‌های اقتصتادی با موانع زیادی همراه بود، اما اکنون بسیاری از کارشناسان حوزه اشتعغال و فعالان کسب و کار‌های خانگی اجرایی شدن قانون تسهیل صدور مجوز‌های کسب و کار را اتفاقی مهم در بهبود شرایط این فعالیت‌ها می‌دانند.


اکنون نزدیک به ۶ ماه از سال ۱۴۰۱ و همچنین ۵ ماه از زمان ابلاغ قانون تسهیل صدور مجوز‌های کسب و کار به سازمان‌های دولتی می‌گذرد و بنابر آمار‌های اخیر وزارت اقتصاد پیرامون وضعیت صدور مجوز کسب وکار‌های خانگی در ۶ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۱، در نیمه نخست سال جاری ۱۸۴ هزار و ۱۸۵ درخواست مجوز به ثبت رسیده است که از این تعداد ۷۰ هزار ۶۱۱ مجوز به مرحله صدور رسیده و ۵۰ هزار ۲۰۵ مجوز دیگر صادر نگردیده است. جزئیات این آمار را در جدول زیر مشاهده کنید

 

بررسی آخرین وضعیت مجوز مشاغل خانگی در نیمه نخست ۱۴۰۱+ جدول


به گزارش بازارنیوز، اکثر مجوز‌های مشاغل خانگی در هیات مقررات زدایی بعنوان مجوز‌های ثبت محور شناخته شده اند؛ طبق قانون تسهیل مجوز‌های کسب و کار، برای اینگونه از مجوزها، تکمیل اطلاعات در درگاه ملی مجوز‌ها به منزله اخذ مجوز است و درگاه ملی مجوز‌ها موظف است ظرف نهایتا سه روز مجوز متقاضی را صادر کند.


با این حال وزارت کار برخلاف قانون، درخواست متقاضیان مجوز‌ها را بررسی نموده و با مجوز‌های ثبت محور مشابه مجوز‌های تاییدمحور برخورد می‌کند. همچنین میزان درصد صدور به کل تقاضا و میانگین زمان صدور و میزان تاخیر نشاندهنده عملکرد تاسف بار این وزارتخانه است.


البته عملکرد ضعیف وزارت کار ماحصل کوتاهی وزارت اقتصاد در تکمیل درگاه ملی مجوزهاست. زیرا براساس قانون تسهیل مجوز‌های کسب و کار، صدور مجوز‌های ثبت محور وظیفه وزارت اقتصاد و درگاه ملی مجوز‌ها بوده که با وجود گذشت نزدیک به شش ماه از زمان ابلاغ این قانون هنوز اجرایی نشده است.


پایان پیام//

نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: