bazarnews

کد خبر: ۱۰۳۳۵۱
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۶
در گفتگو با بازارنیوز مطرح شد؛
یک کارشناس اقتصاد سلامت اظهار کرد: عدم دریافت مالیات در حوزه سلامت، موجب تخلفاتی همچون سهم‌خواهی پزشکان از بخش‌های مختلف درمان مانند آزمایشگاه، سی‌تی اسکن و... می‌شود.

گروه بهداشت و درمان بازارنیوز- بهزاد قبادی؛ داریوش چیوایی، کارشناس اقتصاد سلامت در خصوص مصوبه روز گذشته مجلس مبنی بر معافیت مالیات پزشکان، به بازارنیوز گفت: نگاه ما به مالیات در حوزه درمان این است که این کار، یک عمل تنظیمی است، نه فرآیند انتفاعی. دولت باید بتواند از طریق مالیات تنظیم‌گری و مدیریت اثربخش در این حوزه داشته باشد.

وی افزود: نظام پرداخت در حوزه پزشکان اصطلاحا before service است، یعنی هر فرد به ازای هر مورد کار، درآمد کسب می‌کند و مانند بسیاری از شغل‌ها نیست که اطلاحا حقوق‌بگیر یا روزمزد باشند. در بازار سلامت بر خلاف سایر بازارها، یک پدیده‌ای به نام «عدم تقارن اطلاعاتی» بین خدمت‌گیرنده و خدمت‌دهنده وجود دارد. در سایر بازار‌ها تقارن اطلاعاتی تقریبا برقرار است و اگر هم نبود، خللی در روند کار ایجاد نمی‌کند. اما در پزشکی اینطور نیست، شما اطلاعاتی در خصوص بیماری خود ندارید و پزشک باید تشخیص دهد که بیماری شما به چه درمانی نیاز دارد. می‌تواند به شما بگوید که دارویی نیاز ندارید، می‌تواند شما را چندین بار ویزیت با درمان‌های مختلف کند. همه چیز در دست خدمت‌دهنده است.

چیوایی ادامه داد: اگر این بازار را رها کنیم، منجر به ایجاد پدیده «تقاضای القایی» می‌شود. به این صورت که شما دچار مشکل می‌شوید و به پزشک مراجعه می‌کنید. با این که احساس می‌کنید با یک جلسه ویزیت مشکل بر طرف می‌شود، اما پزشک چندین بار ویزیت با درمان‌های مختلف برای شما تجویز می‌کند. به این تقاضای القایی می‌گویند که در بطن آن، سهم‌خواهی برای پزشکان از بخش‌های مختلف درمان مانند آزمایشگاه، سی‌تی اسکن و... هم نهفته است.

این کارشناس اقتصاد سلامت تصریح کرد: اگر درآمد پزشک هم به صورت حقوق‌بگیری باشد، برای او فرقی نمی‌کند که شما را چند بار ویزیت کند، حقوق او ثابت است؛ لذا سعی می‌کند کار شما را انجام دهد. در ساختاری که عدم تقارن اطلاعاتی است و نحوه پرداخت هم brfore service است، پدیده پر هزینه‌ای به وجود آورده که هیچ منبع اقتصادی جوابگوی آن نیست. اینجاست که می‌گویند درمان چاه ویل است. درمان به ذات چاه ویل نیست، این تصمیمات ماست که آن را به چاه ویل تبدیل کرده است.

چیوایی تاکید کرد: در جمیع این اتفاقات، یک کورسوی امیدی برای تنظیم‌گری وجود دارد که آن هم مالیات است. مثلا در نظام مالیاتی پزشکان می‌توان گفت اگر پزشکی، روزانه ۲۰ بار ویزیت انجام داد، معاف از مالیات باشد؛ بین ۲۰ تا ۳۰ ویزیت، ۱۰ درصد مالیات پرداخت کند و همینطور به صورت تصاعدی بالا برود. این باعث می‌شود که درآمد بالا برای پزشک به صرفه نباشد. این کاریست که کشور‌های پیشرفته انجام می‌دهند. ما این را در کشورمان نداریم. برداشتن مالیات پزشکان بزرگترین اشتباه است.

این کارشناس اقتصاد سلامت افزود: طبق آمارها، کل مالیات دریافتی پزشکان در سال ۹۸، حدود ۲۰۰ میلیارد تومان بوده که در مقابل گردش مالی حدودا ۱۴۰ هزار میلیاردی این حوزه، رقمی محسوب نمی‌شود. ما به جای این که همین مقدار را هدفمند کنیم و از آن در راستای تنظیم‌گری درست استفاده کنیم، کلا آن را حذف کردیم. این کار صد درصد اشتباه بوده است.

وی در پایان، در خصوص تبعیض بین بخش‌های مختلف کادر درمان در پرداخت مالیات، تصریح کرد: این تبعیض یک مسئله جانبی است؛ نه این که اهمیتی ندارد، ولی موضوع اصلی دریافت یا عدم دریافت است. متاسفانه ما از این کار‌ها بلدیم، به جای این که مالیات پزشکان را برگردانیم، مالیات سایر بخش‌های درمان را هم حذف می‌کنیم. احتمالا گام بعدی همین است و دومینویی از تصمیم‌گیری‌های اشتباه را خواهیم داشت.

پایان پیام//

نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: