bazarnews

کد خبر: ۹۵۵۲۸
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۴
درگفتگو با بازارنیوز مطرح شد؛
عضو هئیت رئیسه اتاق بازرگانی ایران و سوریه ضمن اشاره به نتایج مثبت روابط اقتصادی دو کشور خاطرنشان کرد: ایران و سوریه می‌توانند در ایام تحریم همکاری‌های سازنده‌ای را داشته باشند، اما با وجود چنین مولفه مثبتی حضور ایران در بازار سوریه به مراتب ضعیف‌تر از کشور‌های دیگر است.
گروه بین الملل بازارنیوز- سعیدترکاشوند؛ کشور سوریه با مساحت ۱۸۵ کیلومتر مربع جزو یکی از مهمترین کشور‌های منطقه غرب آسیا محسوب می‌شود که در طول تاریخ منطقه از نقش بسزایی برخوردار بوده است.

همجواری این کشور با اقیانوس مدیترانه و منابع سرشار نفت باعث شده است که فرصت‌های اقتصادی متعددی برای این کشور پدید آید، اما متاسفانه این کشور طی چند سال گذشته شرایط خوبی را سپری نکرده و در برخی اوقات با بحران‌های متعددی رو به رو بوده است.

از سال ۲۰۱۱ و پس از جنگ داخلی میان ارتش سوریه و تروریستی‌های تکفیری، این کشور عملا به یک ویرانه تبدیل شده وبسیاری از شهر‌ها و کلان شهر‌های سوریه به دلیل جنگ‌های شهری نابود شده اند.
علاوه بر خرابی‌های حاصل از جنگ داخلی و لطمات به وجود آمده به زیر ساخت‌های اقتصادی سوریه، تحریم‌های همه جانبه آمریکا موسم به «سزار» اخرین قدمی بود که عملا به منظور تخریب کامل و فروپاشی اقتصاد این کشوربرداته شده است.

اکنون سوریه تحریم است و کمتر کشوری می‌تواند دراین سوریه سرمایه گذاری کند؛ با توجه به نکات مذکور ایران به دلیل روابط سیاسی مستحکمی که با دمشق دارد می‌تواند روابط اقتصادی گسترده‌ای را نیز ایجاد کند.

در این راستا «مجید مهتدی» عضو هئیت رئیسه اتاق بازرگانی ایران و سوریه در گفتگو با بازارنیوزبه ظرفیت‌های اقتصادی بازار سوریه و تاثیرمبادلات اقتصادی دو کشور در شرایط تحریمی اشاره کرد و توضیح داد:در حال حاضر وضعیت سوریه به گونه ایست که این کشور شدیدا به دنبال احیای خرابی‌های زیرساختی خود است و سعی دارد فرایند تعمیر وترمیم این زیر ساخت‌ها را به سرعت به اتمام برساند.

عضو هئیت رئیسه اتاق بازرگانی ایران و سوریه افزود:در طول ۱۰ سال جنگ داخلی بسیاری از اماکن مهم و زیر ساخت‌های اقتصادی سوریه به طور کامل منهدم شده و دولت سوریه نیازمندکسب خدمات فنی ومهندسی برای جبران این خسارت‌ها است؛ یقینا ایران می‌تواند نقش فزاینده‌ای در اجرای طرح‌های عمرانی ودر کل بازسازی اقتصادی سوریه ایفا کند.

وی تشریح کرد:مواداولیه، مصالح ساختمانی، نفت، گاز، برق، پتروشیمی و خدمات ساختمانی از مهمترین نیاز‌هایی است که ایران می‌تواند برای سوریه برآورده سازد، اما در ابتدا باید زیر ساخت‌های لازم برای ورود ایران به بازار سوریه محقق شود.

مهتدی در ادامه به رقبای ایران درسوریه اشاره کرد و توضیح داد:ایران در کشور سوریه رقیب‌های متعددی دارد و در زمینه اجرای پروژه‌های مرتبط با سازندگی شرکت‌های سوری، اردنی، لبنانی و روسی به دنبال انعقاد قرارداد‌های مهم عمرانی با دولت سوریه هستند.


حضور ترکیه کاملا غیر قانونی است

عضو هئیت رئیسه اتاق بازرگانی ایران و سوریه در ادامه به موضوع حضور اقتصادی ترکیه در سوریه اشاره کرد وگفت:ترکیه به عنوان دشمن اصلی سوریه در بازار‌های ممنوعه و قاچاق این کشور حضور پررنگی دارد، اما این که بگوییم ترک‌ها در سوریه به طور رسمی ورود کرده اند، حرف غلطی است.

وی ادامه داد: اخیرا مطلبی منشتر گردیده مبنی بر این که صادرات ترکیه به سوریه ۱۳ برابر بیشتر از ایران است، در خصوص این مسئله باید خاطر نشان کرد که این آمار، نه غلط است و نه کاملا صحیح، به همین دلیل برای تبین این مسئله باید به برخی از نکات موجود در تحولات سوریه توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

این فعال بخش خصوصی توضیح داد:حضور کشور و شرکت‌های ترکیه‌ای در سوریه تنها معطوف به نقاطی می‌شود که یا مستقیما تحت اشغال نظامیان این کشور است و یا مناطقی که تروریست‌های وابسته به ترکیه در آن حضور دارند؛ در حال حاضر تمامی تبادلات اقتصادی ترکیه در سوریه قاچاق و غیر قانونی است.
 

مشکلات ارزی مانع سرمایه گذاری میان دو کشور

مهتدی در ادامه به کیفیت تعاملات ایران و سوریه و ظرفیت‌های سرمایه گذاری میان دو کشور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر روابط ایران و سوریه به گونه‌ای است که می‌توان انتظار این را داشت که دو کشور روابط اقتصادی دوجانبه و هماهنگی را ایجاد کنند.

این فعال بخش خصوصی خاطر نشان ساخت: متاسفانه به دلیل مشکل ارزی که ایران و سوریه با آن مواجه هستند چالش‌های متعددی در روابط اقتصادی سرمایه گذاران ایرانی و سوریه‌ای به وجود آمده است.

وی تصریح کرد: چند سال پیش برخی از صاحبان سرمایه سوریه‌ای با انتقال سرمایه خود به ایران به دنبال سرمایه گذاری و فعالیت اقتصادی در ایران بودند، اما به دلیل نوسانت ارزی ایران عملا سرمایه این افراد نابود شد و همین موضوع تبدیل به مانعی برای ورود سرمایه سرمایه‌گذاران سوریه‌ای به ایران شده است.

نساجی و مواد غذایی، دو نقطه مشترک ایران و سوریه در تعاملات تجاری

مهتدی در ادامه به بعضی از ظرفیت‌های سوریه برای برآورده سازی نیاز‌های ایران اشاره کرد و گفت:علیرغم نکات مذکور، کشور سوریه در صنعت نساجی از توانمندی بالایی برخوردار است ومی توان ادعا کرد که این کشور در صنعت نساجی جزو مهمترین کشور‌های منطقه محسوب می‌شود.

عضو اتاق بازرگانی ایران و سوریه افزود:یقینا یکی از نقطه مشترک‌هایی که کشور ایران و سوریه را می‌تواند به هم متصل کند بخش نساجی است که طی این مبادلات، ایران می‌تواند بخش اعظمی از نیاز خود در حوزه نساجی را از طریق صنعت نساجی سوریه برآورده سازد.

وی ادامه داد: برخی از اقلام مواد غذایی سوریه از دیگر مواردی هستندکه ایران می‌تواند بخشی از نیاز‌های خود را از این کشور برآورده سازد و باید خاطر نشان کرد که این رابطه دوجانبه ایران و سوریه درحالی رخ می‌دهد که هر دوکشور در شرایط تحریمی به سر می‌برند و می‌توانند به صورت مکمل برخی از نیاز‌های یکدیگر را در شرایط تحریمی برآورده سازند.

ایران وسوریه دو متحد اقتصادی در شرایط تحریمی

مهتدی ضمن بیان وضعیت تحریمی ایران و سوریه اذعان کرد: این موضوع به منزله فرصت مناسبی است که دو کشور بتوانند با دور زدن تحریم‌ها به یکدیگرکمک کنند؛ به همین دلیل ایران و سوریه می‌توانند پیمان‌های پولی دوجانبه‌ای را بایکدیگر به امضا برسانند تا بتوانند از طریق آن زمینه تسهیل تجارت بین دو کشور را فراهم سازند.

عضو هئیت رئیسه اتاق بازرگانی ایران و سوریه توضیح داد: بر اساس اندازه و حجم مبادلات دو کشور می‌توان درآمد‌های ارزی مناسبی را به برای ایران در نظر گرفت که البته این موضوع منوط بر این است که مقامات عالی نهاد‌های اقتصادی و سیاسی مانند بانک مرکزی و وزارت امورخارجه دو کشور بیش از پیش بایکدیگر در تعامل باشند.

وی ادامه داد: سفر رئیس مجلس شورای اسلامی به سوریه اقدام مهمی درسطح روابط دیپلماتیک دوکشور محسوب می‌شد ونتیجه این سفر باعث رونق تجارت میان ایران وسوریه می‌شود؛ با افزایش سفر مقامات دو کشور، آثار مفیدی را در سطح روابط اقتصادی ایران و سوریه شاهد خواهیم بود.

مهتدی در آخر تاکید کرد: متاسفانه علیرغم نکات مثبت موجود در روابط اقتصادی ایران و سوریه، کشورمان در بازار سوریه حضور بسیار ضعیفی دارد و هنوز فعالان بخش خصوصی متقاعد به حضور در سوریه نشده اند؛ دولت باید تسهیلاتی را ایجاد کند تا سرمایگذاران و فعالان اقتصادی بخش خصوصی مشتاق به حضور در بازار سوریه شوند.
 
پایان پیام//
نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: