bazarnews

کد خبر: ۹۵۰۶۳
تاریخ انتشار: ۲۹ تير ۱۴۰۰ - ۰۸:۲۴
یادداشت اختصاصی بازارنیوز/
شاید بانکداری به نظر یک مفهوم انتزاعی باشد، اما بانکداری سبز چیزی است که باید به آن اهمیت داد. حقیقت ماجرا این است که با سبز فکر نکردن، به محیط خود آسیب می‌رسانیم.

گروه بورس، بانک و بیمه بازارنیوز: وحید شعبانی، کارشناس اقتصادی نوشت: بانکداری سبز شکلی از بانکداری است که یک بانک معمولی با جهت دهی فعالیت های اصلی خود به سمت بهتر شدن محیط‌زیست عمل می کند. بانکداری سبز در دنیای امروز به یک رویکرد اساسی از حرفه بانکی تبدیل شده ‌است. این به معنی توسعه استراتژی‌های جامع بانکی است که توسعه اقتصادی را تضمین کرده و شیوه‌های سازگار با محیط‌زیست را ترویج می‌کند.

بانکداری سبز به طور رسمی با دیدگاه حفاظت از محیط ‌زیست در کشورهای غربی آغاز و در ادامه گسترش یافت. پس از معرفی تصمیم اولیه بانکداری سبز، یعنی به حداقل رساندن کاربرد کاغذ در کارهای بانکی، به دلیل نیاز به قطع درختان به عنوان مواد اولیه و به همین دلیل به طور طبیعی کاهش اکسیژن و افزایش دی‌اکسیدکربن است. دو روش برای عملیات بانکی سبز وجود دارد. یکی از آن‌ها بانکداری سبز است؛ دیگری توسط بانکداران در حوزه کاری خود انجام می شود. ایجاد محیط بانکی تمیز و بهداشتی، احیای جنگل، بانکداری اینترنتی، مدیریت پسماند، نصب پنل خورشیدی بر روی پشت‌بام بانک و استفاده از وسایل نقلیه عمومی، کاهش آلودگی صوتی، استفاده از دوربین وبی برای ویدئو کنفرانس به جای جلسات فیزیکی و بیانیه‌های آنلاین از مهم ترین مصادیق بانکداری سبز ‌است. همچنین تامین مالی پروژه‌های سبز مانند نیروگاه بیوگاز، نیروگاه خورشیدی/ تجدید پذیر، تصفیه‌خانه فاضلاب، پروژه‌های با آب و هوایی و غیره و کار بر روی پروژه‌های خاص سبز، از جمله فعالیت‌های داوطلبانه بانک‌های سبز توسط بانکداران در مناطق تجاری خود می باشد.

بنابراین بانکداری سبز نوعی بانکداری است که خدمات مالی پایدار را ارائه می کند. بانکداری سبز می تواند این خدمات مالی پایدار را با استفاده از بودجه سبز به منظور ارتقا پایداری محیط زیست انجام می دهد. برخی از ویژگی‌های مهم عملیات بانکی سبز به شرح زیر است:

  • بانک‌ها می‌توانند از طریق اتوماسیون و بانکداری آنلاین به محیط‌زیست کمک کنند.
  • بانکداری سبز بر امنیت محیط زیست از طریق تغییر اثرات منفی جامعه متمرکز است.
  • در تامین مالی، همیشه به سرمایه‌گذاری یا وام‌هایی اولویت می‌دهد که نسبت به محیط زیست متعهد باشند.
  • بانکداری سبز همیشه به رشد پایدار و سبز در صنعتی‌سازی و اهداف اجتماعی اهمیت می‌دهد.

این عملیات بانکی مشتریان را به عنوان اعضای خانواده خود با هدایت و نظارت بر پروژه‌ها برای کاهش آلودگی و در نتیجه اجرای روش‌های علمی با استفاده از چک لیست محیط ‌زیست تشویق می کند. بدین ترتیب این مصادیق هزینه و انرژی را کاهش داده و در نتیجه باعث صرفه‌جویی در هزینه ها و افزایش پس انداز و به دنبال آن سرمایه گذاری و افزایش تولید ناخالص داخلی یک کشور می‌شود. همچنین توانایی‌های ذهنی مقامات و مشتریان را در راستای حساسیت‌های سبز تغییر می‌دهد.

 

استفاده از سیاست بانکداری سبز

اکنون زمان آن رسیده‌ است که بانک‌ها یک سیاست بانکداری جامع سبز را با روشی رسمی و سازمان ‌یافته در راستای هنجارهای جهانی اتخاذ کنند تا از تخریب محیط‌زیست ممانعت کرده و شیوه‌های بانکداری پایدار را تضمین کنند.

اقدامات بانکداری سبز شامل موارد زیر است:

 وام های سبز: وام های سبز شیوه ای از تأمین مالی برای یک پروژه یا سرمایه گذاری است که دارای یک مزیت زیست محیطی است. این پروژه ها اغلب در بخش های انرژی های تجدید پذیر، مسکن پایدار و بازیافت پسماندها هستند.

وام های اقتصادی: این نوع وام نرخ بهره کمتری را برای آن دسته از مصرف کنندگانی که نمره اعتباری پایینی دارند ارائه می دهد و آنها را ملزم به انجام کارهایی مانند صرفه جویی در مصرف آب یا قطع مصرف سوخت های فسیلی می کند.

ساختمان های سبز: برای در نظر گرفتن یک ساختمان پایدار، باید از استانداردهای خاص بهره وری انرژی، استفاده از آب و مدیریت پسماند برخوردار باشد.

بانکداری سبز: بانک های سبز معمولاً برای تأمین وام برای کشاورزی پایدار یا پروژه های انرژی تجدیدپذیر کار می کنند. آن ها همچنین سواد مالی را در میان خانوارهای کم درآمد ارتقا می دهند تا بتوانند از نظر مالی مستقل باشند و همچنین خطوط اعتباری را برای مشاغل کوچک گسترش می دهند تا اقتصاد قوی تری ایجاد کنند و در عین حال انتشار گازهای گلخانه ای را کاهش دهند.

 

برخی از تجربه های جهانی موفق بانک های سبز

در سال های اخیر کشورهای زیادی به سمت بانکداری سبز رفته اند. در اینجا چند نمونه از بانک های سبز آورده شده است:

  • در سال 2006 انجمن انرژی پایدار یکی از اولین بانک های سبز را ایجاد کرد که مأموریت داشت پروژه های انرژی تجدیدپذیر را برای مشاغل محلی و صاحبان خانه تأمین مالی کند. این بانک همچنین در تلاش است تا سیاست های زیست محیطی خود را با کارآیی بیشتر از طریق اقداماتی مانند تبدیل صورت حساب کاغذی به صورت حساب آنلاین بهبود بخشد.
  • بانک سبز نیویورک چالش تأمین مالی مشاغل سبز و پروژه های بهره وری انرژی را بر عهده گرفته است.
  • روبو بانک هلند در زمینه بانکداری پایدار، در حمایت از تولید محصولات سازگار با محیط زیست برای کشاورزان روستایی که به کاهش آلودگی زباله های حیوانی کمک کرده اند، پیشگام بوده است.
  • بانک بنگلادش اولین بانک مرکزی جهان است که مقررات بانکداری سبز را در سال ۲۰۱۱ تصویب کرده است.
  • کانادا شاهد بانک های سبز در استانهای مختلف سراسر کشور خود بوده است.

با وجود بسیاری از بانک های سبز در سراسر جهان، واضح است که هنوز پیشرفت زیادی برای ایجاد پایداری در سیستم های مالی ما وجود دارد. به عنوان مثال، یک بانک که خدمات گسترده الکترونیک ارائه می کند شاید دیگر به ارائه خدمات به صورت سنتی نیاز نداشته باشد، زیرا همه معاملات به صورت دیجیتالی از طریق وب سایت یا برنامه آنها انجام می شود و این بدان معنی است که آن ها هیچگونه زیرساخت فیزیکی لازم ندارند.

 

آینده نظام بانکداری سبز

آینده بانکداری سبز به دلیل تبدیل شدن به جریان اصلی، احتمالاً ترکیبی از اقدامات پایدار و متعارف خواهد بود.

  • بانک سبز ممکن است در برخی کشورها به یک رویه تبدیل شود؛ مانند آلمان، که از سال 2010 با همراهی دویچه بانک، بانکداری سبز انجام می شود.
  • بانکداری متعارف نیز همچنان در حال تداوم است. به عنوان مثال در سایر کشورها مانند استرالیا، بانکداری متعارف همچنان به تداوم فعالیت ادامه خواهد داد.

بسیاری از مردم می پرسند که این تغییر برای آن ها چه معنایی دارد؟ چگونه پول آن ها اینقدر سبزتر می شود؟ پاسخ ساده است: آن ها اصلاً مجبور نیستند کاری متفاوت انجام دهند. بانک های سبز گزینه یا روشی جایگزین برای ارتباط با امور مالی را ارائه می دهند که نباید هیچ تفاوتی با گذشته داشته باشد.

بانکداری سبز بر جهان تأثیر می گذارد اما از یک روش خوب. بانک سبز احتمالاً ترکیبی از اقدامات پایدار و متداول است. برخی از کشورها ممکن است آن را به عنوان یک قاعده در نظر بگیرند، مانند بانک انرژی آلمان (EBA). ممکن است کشورهای دیگر بانکداری متعارف را به بانکداری سبز ترجیح دهند.

 

چگونه می توان در بانکداری سبز شرکت کرد؟

روند مشارکت خود در بانکداری سبز با تمیز کردن امور مالی فرد آغاز می شود. روش های زیادی برای انجام این کار وجود دارد، اما متداول ترین روش تخصیص بودجه و پایبندی به آن است.

بسیاری از مردم دریافته اند که می توانند صرفاً با مسئولیت پذیری بیشتر نسبت به حذف قبوض و هزینه های مربوطه، پس انداز کنند. همچنین ممکن است بخواهند تغییراتی را در رابطه با نوع اتومبیل یا محل زندگی خود (مثلاً زندگی در نزدیکی محل کار) انجام دهند. همه این تغییرات بر میزان هزینه در ماه بدون نیاز به خرید جدید و همچنین اثر کربن تأثیر می گذارد.

 

یک بانک چگونه می تواند سبز شود؟

یک بانک می تواند با اتخاذ تصمیماتی در خصوص مواردی که در زیر به آن پرداخته می شود به سمت سبز شدن برود:

  • کاهش مصرف انرژی آن.
  • نصب یک صفحه خورشیدی در پشت بام بانک.
  • با وام ساده به مسئولانی که از محیط زیست محافظت می کنند.

پایان پیام//

نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: