bazarnews

کد خبر: ۹۳۸۴۹
تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۷
بازارنیوز گزارش می‌دهد؛
بر اساس شاخص قیمت فائو، روغن‌های گیاهی با استمرار یازده ماهه در افزایش قیمت، به بالاترین سطح قیمتی خود در ۱۰ سال اخیر رسید. دولت مصر تواسنت اقداماتی را برای کم‌اثرتر کردن این افزایش قیمت جهانی انجام دهد.

گروه بین الملل بازارنیوز- مهناز میرزاده؛ در ماه آوریل 2021، شاخص قیمت فائو (FAO) برای دانه های روغنی برای یازدهمین ماه متوالی به مسیر صعودی خود ادامه داد به گونه ای که با افزایش 4.8 واحدی (یا 3.5 درصدی) به بالاترین سطح از اکتبر 2012 رسید. شاخص روغن های گیاهی نیز با افزایش 2.9 واحد (1.8 درصدی) در بالاترین سطح 10 ساله خود قرار گرفته است. در مقابل، شاخص پودرهای روغن برای سومین ماه متوالی منقبض شد و 6.6 واحد (یا 5.6 ​​درصد) افت کرد و پایین ترین سطح شش ماه منتهی به آوریل 2021 را ثبت کرد. این در حالی است که در مقایسه با مقادیر سال قبل، هر سه شاخص بالاتر از ماه متناظر سال گذشته قرار گرفتند (نمودار (1)).

دلایل متعددی از سوی فائو (FAO) برای افزایش قیمت انواع محصولات روغن خوراکی بیان شده است که مهم‌­ترین این عوامل عبارتند از:  1) کاشت کمتر از انتظار دانه­ های روغنی (سویا) در ایالات متحده آمریکا؛ 2) برداشت کمتر از حد انتظار محصولات روغنی در آرژانتین؛ 3) شرایط نامساعد جوی در اتحادیه اروپا و کانادا؛ 4) شیوع تب خوکی آفریقایی در چین و 5) افزایش تقاضا در نتیجه تداوم نگرانی­های ناشی از شیوع کوید 19؛

گرانی جهانی روغن خوراکی و اقدامات مقابله‌ای مصری‌ها

 

افزایش قیمت جهانی مواد اولیه تهیه روغن­های خوراکی بسیاری از کشورهای واردکننده را تحت تأثیر قرار می ­دهد، مصر با بیش از 100 میلیون نفر جمعیت از جمله این کشورهاست که به گفته رئیس اتحادیه روغن این کشور (المصیلحی) 95 درصد از نیاز شهروندان خود را به صورت روغن خام و دانه‌­های روغنی از خارج از کشور وارد می­‌کند. نمودار (2) نشان دهنده روند واردات دانه های روغنی توسط کشور مصر است. همان گونه که ملاحظه می‌­گردد در طول سال‌های اخیر روند واردات مصر افزایشی بوده است.

 

گرانی جهانی روغن خوراکی و اقدامات مقابله‌ای مصری‌ها

 

با توجه به افزایش قیمت جهانی و وابستگی بالای این کشور به واردات انواع دانه­‌های روغنی، وزارت تأمین و تجارت داخلی مصر تصمیم گرفته است در ماه ژوئن 2021 و پس از افزایش قیمت محصولات جهانی از دسامبر 2020، قیمت روغن یارانه‌­ای را از 17 پوند در هر لیتر به 21 پوند، یعنی 23.5 درصد افزایش دهد.

براساس گزارش روزنامه محلی الشروق چاپ مصر، دولت مصر علاوه بر افزایش قیمت داخلی برای جلوگیری از ایجاد فساد و توزیع رانت در نتیجه شکل گیری قیمت های چندگانه در بازار، اقدامات متعددی به منظور مدیریت بازار داخلی به شرح زیر انجام داده است.

  1. هماهنگی وزارت تأمین و تجارت داخلی با فعالان بخش خصوصی: به گونه ­ای اخیراً و در نتیجه افزایش قیمت­ های جهانی وزیر تأمین و تجارت داخلی علی المصیلحی با نمایندگان بخش خصوصی(تولیدکنندگان و تأمین کنندگان) در خصوص وضعیت ذخایر آن­ها، و اطمینان از موجودیت مواد اولیه مورد نیاز برای تولید روغن خوراکی مورد نیاز شهروندان؛
  2. حفظ ذخایر استراتژیک به مدت 5 ماه نیاز داخلی کشور: با توجه به اینکه روغن­ ها به عنوان یکی از مهمترین کالاهای اساسی و استراتژیک است و وجود ذخایر کافی کالای روغن اعم از مواد خام و روغن های بسته بندی شده نهایی یک ضرورت است، دولت مصر همواره در صدد حفظ ذخایر استراتژیک برای پاسخ به نیاز مصرفی مردم است. اخیراً داده های اداره کل تأمین کالاهای استراتژیک مصر، موجودی ذخیره استراتژیک ایمن روغن برای مدت 5 ماه را تأیید کرده است.
  3. کنترل و رصد فرآیند توزیع روغن در سطح خرده‌فروشی: از دیگر اقدامات وزارت تأمین مصر برای اطمینان از دسترسی تمامی شهروندان به روغن خوراکی به قیمت مناسب است.
  4. درج قیمت تمام شده بر روی محصولات بسته‌­بندی شده: به منظور کسب اطمینان از جلوگیری از هر گونه انحراف قیمت از قیمت مصوب یارانه ای تخصیص روغن خوراکی به مصرف کنندگان مصری از دیگر اقدامات در نظر گرفته شده است.
  5. تشکیل کمیته تخصصی برای رصد وضعیت بازار: توسط وزارت تأمین و تجارت داخلی مصر از دیگر اقدامات انجام شده برای مدیریت بازار داخلی روغن است. این وزارتخانه یک کمیته عالی برای مدیریت بازار روغن ها با عضویت مقامات مربوط به این کالای استراتژیک تشکیل داده است که هر 3 ماه یکبار تشکیل جلسه می دهد و هر زمان نیاز به بررسی وضعیت موجودی مانده ها، قراردادها و مقادیر خام موجود باشد به مسئله ورود کرده و اقدام لازم را انجام می دهد.

پایان پیام//

نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: