bazarnews

کد خبر: ۹۱۰۶۳
تاریخ انتشار: ۱۴ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۰
گفتگوی نوروزی/12
احسان سلطانی گفت: قطعا در بخش خدمات ریزش داشتیم و این بخش خدمات بخشی به فعالیت‌ها مثل رستورانی و غذایی، اماکن تفریحی و... باز می‌گردد و بخشی هم در بخش بازرگانی ریزش داشتیم. مسئله مهم دیگر این است که آن‌هایی که اشتغال دارند، درآمدشان به میزان قابل ملاحظه‌ای پایین آمده است که نمود آن را شب عید دیدیم. به نظر تا پابان این دولت وضع همین خواهد بود.
گروه کار و تعاون بازارنیوز- بهزاد قبادی؛ احسان سلطانی، کارشناس اقتصادی در گفتگوی نورزی با بازارنیوز، پیرامون وضعیت اشتغال در سال ۹۹ با وجود شیوع بیماری کرونا، اظهار کرد: طبق آماری که ارائه شده، ۱ تا ۱.۵ میلیون شغل در ۶ ماه ابتدایی سال ۹۹ از دست رفت که قطعا بخشی از آن جبران نشده است.
 
وی افزود: نکته مهم در آمار نرخ بیکاری که توسط مرکز آمار منتشر می‌شود، به این صورت است که هر چه بیکاری بیشتر شود، می‌تواند نرخ بیکاری پایین هم بیاید. به این صورت که اگر یک فرد برای فرد دیگری به صورت مجانی هم کار کرد، در زمره شاغلین محاسبه می‌کند و جمعیت فعال را کم می‌کند؛ یا این که می‌گوید اگر مدتی دنبال کار نرفتید و کار پیدا نکردید و در خانه نشستید، شما جزو جمعیت فعال محسوب نمی‌شوید و در آمار نرخ بیکاری حساب نمی‌آیید. به همین دلیل، وقتی یک میلیون نفر بیکار می‌شوند، نرخ بیکاری پایین می‌آید. با این سیستم آماری که می‌گوید همه چیز خوب است، حساسیت‌های جامعه پایین می‌آید.
 

سلطانی درباره بیکاری در بخش خدمات کشور گفت: قطعا در بخش خدمات ریزش داشتیم و این بخش خدمات بخشی به فعالیت‌ها مثل رستورانی و غذایی، اماکن تفریحی و... باز می‌گردد و بخشی هم در بخش بازرگانی ریزش داشتیم. مسئله مهم دیگر این است که آن‌هایی که اشتغال دارند، درآمدشان به میزان قابل ملاحظه‌ای پایین آمده است که نمود آن را شب عید دیدیم. به نظر تا پابان این دولت وضع همین خواهد بود.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: طبق آمار مرکز آمار از میزان رشد اقتصادی کشور، قدرت مصرف دولت و خانوار به ۴۶ درصد تولید ناخالص ملی رسیده است. این نسبت در دنیا بین ۷۰ تا ۸۰ درصد است. در ایران هم این رقم ۶۰ درصد بوده که الان به این ارقام پایین رسیده است. در این شرایط، اشتغال پایین می‌آید. وقتی اشتغال پایین بیاید، قدرت مصرف کم می‌شود و وقتی قدرت مصرف کم شود، مجددا اشتغال پایین می‌آید؛ لذا ما در سیکل معیوبی افتادیم.

سلطانی درباره مشکلات مجازی شدن برخی امور به دلیل کرونا اظهار کرد: مجازی شدن به اشتغال هم تا حدودی آسیب زد. وقتی مدارس تعطیل می‌شوند، خدماتی مانند سرویس‌های دانش آموزان بیکار شدند. این که فکر کنیم کمی فروش مجازی فعال شده، روی اشتغال تاثیر گذار بوده، اینطور نیست.

وی در پیش بینی از وضعیت اشتغال در سال ۱۴۰۰ گفت: وضعیت تا مردادماه سال، کج دار و مریز است. واقعیت این است که درآمد مردم طی ۴ سال اخیر، نهایتا ۲ تا ۳ برابر شده است و تعداد زیادی افراد هم درآمدشان را از دست دادند یا درآمدشان کم شده است؛ لذا با این قیمت کالایی که ۶ تا ۱۰ برابر شده است، قدرت خرید پایین آمده است.

سلطانی خاطرنشان ساخت: تنها اتفاقی که می‌تواند ما را از این وضعیت خارج کند این است که قیمت دلار واقعی شود و از این ارقام بالا پایین بیاید تا مردم بتوانند خرید کنند. وقتی قدرت خرید بالا برود، بخش‌های مختلف اقتصاد به حرکت در می‌آید. قیمت بالای دلار، قدرت خرید مصرف را پایین می‌آورد.

این کارشناس اقتصادی همچنین تاکید کرد: پیش بینی می‌کنم مقداری از این شوک قیمت دلار بخشی تا قبل انتخابات و بخشی هم با ورود رئیس جمهور جدید به چند دلیل کاسته خواهد شد. یکی از این دلایل این است که برخی افراد که ذی‌نفع هستند، تا جایی که می‌شود جیبشان را پر کنند. قیمت دلار تا زیر ۲۰ هزار تومان در حال سقوط بود، ولی برخی عمدا نگذاشتند این اتفاق رخ دهد. بانک مرکزی قیمت نیمایی را بالا نگه داشت، همچنین صرافی ملی نرخ بالا اعلام می‌کرد.

وی در پایان گفت: همه دنیا از قدرت خرید مردم حمایت می‌کنند. آمریکا بین ۵ تا ۶ هزار میلیارد دلار به بازار تزریق کرده که قدرت خرید مردمشان بالا بماند و اقتصاد پویا باشد. به همین دلیل بیکاری شدیدی در آنجا رخ نداد. لذا مردم ما هم باید قدرت خرید داشته باشند که باعث ایجاد شغل و ارزش افزوده شود. ما متاسفانه ارزش ریال را به دلایل موهونی پایین آوردیم و وضعیت به این روز دچار شد.

پایان پیام//
برچسب ها: اشتغال ، بیکاری ، تورم ، مشاغل
نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: